dilluns, 26 de novembre del 2012

La Viquipèdia

Primer de tot, la Viquipèdia és una enciclopèdia lliure, que es manté gràcies a una organització sense ànim de lucre, que és la Fundació Wiquipèdia, ja que el nom de Viquipèdia  és una versió catalana del projecte de Wikipèdia.

Aquesta pàgina es fomenta per un treball en comú i col·lectiu, on una vegada t'has creat un usuari pots accedir i posar informació per aixì compartir-la amb la resta de la societat.

Té cinc pilarts fonameltals que són:


BluePillar.svg
La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades.

GreenPillar.svg
La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles i implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. 

YellowPillar.svg
La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. 

OrangePillar.svg
La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. 

RedPillar.svg
La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement.

Webs consultades:
http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Portada
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Els_cinc_pilars

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada